Fejltagelsernes Bog

forside-billede“Fejltagelsernes Bog” er en allegori over den rationalistiske kultur, der insisterer på at alt kan måles, vejes og kontrolleres – den rationelle binære logik, der ser alt som enten tændt eller slukket – rigtigt eller forkert.
Vaclav Krakowiak, der har mistet sit livs kærlighed, fordi han troede deres forhold skulle gennemføres som et skakspil, har forladt sin hjemby Prag efter murens fald, og er flyttet til Barcelona med en længsel efter frihed og sanselighed. Men som indgroet skakspiller han kan ikke slippe sin OCD-agtige tro på, at han kan og må kontrollere tilværelsen ned i mindste detalje. At enhver handling enten er rigtig eller forkert – og at fejl må undgås for enhver pris.
Da han langsomt begynder at blive en del af et levende fællesskab af mennesker, der lever med fejl og mangler i huset hvor han bor, støder han ind i sit eget systems begrænsninger og bliver lammet. Han hvirvles ind i de andres stammekultur omkring fodbold, men har svært ved at forstå kultens ritualer. Først da han tvunget af omstændighederne – herunder askeskyen fra vulkanen Eyafjallajökull – opgiver at kontrollere alt, begynder livet at flyde og bringe heling og kontakt.

“Fejltagelsernes bog” udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof i februar 2017. Den fås desuden både som lydbog, e-bog og i magnaprint for svagtseende.

Bogen er foreløbig blevet solgt til udgivelse i Sverige, Norge og Finland. Samt forlagene Dobrovsky i Tjekkiet og Qanun i Azerbaijan.

“Sanne Bjergs karakterer er elskelige, farverige og som taget ud af en spansk film af Almodóvar, og læseren aner en forkærlighed for at fremskrive kaotiske og humoristiske scenarier. Romanen er velskrevet og må – med sit ekstensive noteapparat om FC Barcelonas sæson 2009-2010 og sine mange fodbolddiskussioner og -lingo – være en gave til enhver litterær Barça-fan.”     ★★★★  Kristeligt Dagblad

“En skæg og uforudsigelig fortælling fra de varme lande om hvor pisseirriterende, livgivende og fuldstændigt vidunderlige andre mennesker er. Og om, hvor fantastisk og livsbekræftende det er, at mennesket er et dyr, der fejler. For hvor ville livet dog ellers være kedeligt. Til dig der…. vil overrumples. ★★★★   Magasinet LIV

Bibliotekernes lektørudtalelse anbefaler til min store glæde ;-) “bred anskaffelse” og vurderer bogen således: “Finurlig, forfriskende og meget anderledes bog skrevet med en stor kærlighed til Barcelona og fodbold. Kombinationen af den sirlige skakspillers passion for fejl samt de hovedkuldse og morsomme fejltagelser han selv og andre begår, griber læseren. Sproget er glødende og passionen for spillet, byen og menneskers fejltagelser præger hele romanen.”

I Information er Kristen Bjørnkjær begejstret :

Hvilket comeback!

Og på Litteratursiden anbefaler Arne Larsen bogen på det varmeste :

Kalejdoskopisk roman om beboerne i en etageejendom i Barcelona. Den fine og underholdende fortælling handler om at leve livet, men også om fodbold, skak og fejltagelser.

Sanne Bjerg skrev for tyve år siden sin hidtil eneste roman ’Papaya-passionen’, men vender nu på imponerende vis tilbage som romanforfatter. Hendes roman er ikke sådan lige at sætte i bås, men skal man finde lighedspunkter med andre forfattere, er det, i hvert fald når det drejer sig om fodbolden, nærliggende at nævne Philip Kerrs fodboldserie. Barcelona er skuepladsen for mange historiske romaner, men især Daniel Sanches Pardos Ghar, selvom den forgår for 100 år siden, den samme intense og maleriske beskrivelse af byen. Endelig er der, uden sammenligning i øvrigt, noget ’Huset på Christianshavn’ over beskrivelserne af de mange beboere. Denne roman er dog først og fremmest sin egen, og der er tale om rigtig fin og livsbekræftende underholdning.

Vaclav Krakowiak kom kort efter murens fald til Barcelona fra det daværende Tjekkoslovakiet. I tyve år har han drevet sit såkaldte agentur, hvor han tilbyder folk hjælp til at løse problemer og til at tage de rigtige beslutninger. Selv er han konstant bange for at begå fejl, og faktisk lever han sit liv som gammel skakmester efter nøje analyser og beregninger af næste træk. Han kender de øvrige beboere i ejendommen El Paral-lel og hilser på dem, men ellers holder han sig mest for sig selv med sine mange rutiner. Dette skal dog ændre sig dramatisk med ankomsten af den unge mexicaner Leo, der har en umiskendelig lighed med den berømte fodboldspiller, Messi. Leo tror fejlagtigt, at Vaclavs agentur er et såkaldt spilleragentur og beder om hjælp til at blive fodboldspiller i Barcelona. Da Vaclavs, som overhovedet ikke har forstand på fodbold, modvilligt accepterer sin nye klient, sættes en lang række begivenheder i værk, som for altid vil forandre livet både for Vaclav men også for de andre beboere i ejendommen.

Sanne Bjergs roman er en af de fortællinger, hvor man virkelig skal tage sig god tid med læsningen. Selve plottet er kringlet og vidtforgrenet, sproget er malerisk, poetisk og spækket med spanske gloser, og dertil kommer en lang række sidehistorier og beskrivelser af folks fejltagelser eller forkerte beslutninger. Det hele ender i en særdeles smuk forløsning. Undervejs bliver der plads til både grin og gråd, og selvom et vist fodboldkendskab nok vil lette forståelsen, så kan man sagtens følge med. Der er rigtig mange lag i historien, der vil appellere til forskellige læsergrupper, og hovedbudskabet om at leve livet og tage skæbnen i egen hånd er vel noget, alle kan forholde sig til. En særdeles helstøbt og berigende læseoplevelse, som kan anbefales på det varmeste.”

 

Her er en læseprøve, hvis du har lyst at snuse ;-)

 

Og hvis du vil høre mig tale på slap line om fejl, kan du finde indslag her :

AK24syv  og  Formiddag på 4eren på DR